Printervriendelijke versie

Soorten littekens

Nadat een wond genezen is, kunnen diverse soorten littekens worden gevormd. Littekens kunnen worden ingedeeld in 5 typen:  • Rijp litteken

  • Onrijp litteken

  • Hypertrofisch litteken

  • Keloïd littekenrijp litteken

  • Atrofisch litteken

Rijp litteken
Een lichtgekleurd, vlak litteken, dat is uitgerijpt. Het litteken zal niet meer veranderen of vervagen.onrijp litteken


Onrijp litteken
Een rood, soms jeukend of pijnlijk, licht verheven litteken. Deze littekens zijn niet uitgerijpt en kunnen nog vervlakken en minder zichtbare littekens worden.


Hypertrofisch littekenHypertrofisch litteken
Dit litteken is gewoonlijk rood, dik en gezwollen en kan pijnlijk zijn of jeuken, maar breidt zich niet uit buiten de plaats van de oorspronkelijke verwonding. Een hypertrofisch litteken ontstaat gewoonlijk binnen enkele weken na de verwonding en kan snel in grootte toenemen. Het litteken kan op natuurlijke wijze steeds minder zichtbaar worden, hoewel dit proces zo'n twee jaar kan duren.


keloid littekenKeloïd litteken
Een keloïd is een woekering van littekenweefsel en ligt dik, en onregelmatig op de huid, waarbij het zich uitbreidt buiten de plaats van de oorspronkelijke verwonding. Het litteken ziet er vaak rood uit of is donkerder van kleur dan de omliggende huid. Keloïden kunnen maanden na de verwonding ontstaan en kunnen ook erger worden tijdens de zwangerschap. Dit soort litteken wordt meestal niet op
natuurlijke wijze minder zichtbaar. Een keloïd komt voornamelijk voor
bij mensen met een getinte huidskleur.


Atrofisch littekenAtrofisch litteken
Dit soort litteken is gewoonlijk een kleine, ronde holte die beneden het oppervlak van de omringende huid ligt. Een atrofisch litteken ontstaat wanneer het genezingsproces wordt verstoord en onvoldoende nieuwe verbindingsvezels worden gevormd als gevolg van acne of waterpokken. Het virus van acne en waterpokken remt de opvulling van de wond.


Lees hier hoe je littekens kunt behandelen met Dermatix.