Veelgestelde vragen

Dermatix heeft een drievoudige werking. Dermatix herstelt niet alleen de vochtbalans, maar kan ook de dieper liggende lagen van de huid beïnvloeden.


1. Dermatix herstelt de vochtbalans
De beschadigde huid is niet in staat een goede vochtbalans te onderhouden. Dermatix vormt een zuurstofdoorlatende, ademende laag op het litteken en zorgt voor herstel van de vochtbalans van de huid. Ontstekingsreacties zoals pijn, jeuk en roodheid worden zo verminderd.


2. Dermatix herstelt de structuur van de huid
Als een wond is ontstaan probeert het lichaam een infectie te voorkomen. Het lichaam wil daarom zo snel mogelijk het wondgat opvullen en beschadigde bloedvaten afsluiten om bloedverlies te beperken. Enige structuur ontbreekt in dit proces. Hierdoor wordt vaak meer bindweefsel aangemaakt dan nodig, waardoor een verhoogd litteken kan ontstaan. Dermatix zorgt, door statische lading tussen Dermatix en de huid, dat het bindweefsel (collageen) ordelijk geplaatst worden. Resultaat: minder verdikking en zachter littekenweefsel.


3. Dermatix stimuleert de aanmaak van verbeterd collageen.
Door de snelheid waarmee het wondgat wordt gedicht ontstaat vaak teveel bindweefsel (collageen). Het collageen dat zich vormt is niet altijd van de juiste kwaliteit.
Dermatix stimuleert het proces van de afbraak van dit eerst gevormde collageen. Hierdoor wordt het litteken vlakker en zachter.


Lees hier alles over de behandeling van littekens met Dermatix.


 

Ja, een Dermatix siliconenpleister kan op maat worden geknipt. Knip de pleister wel altijd iets groter dan het litteken, zodat deze over het litteken heen valt.

Als de pleisters dagelijks met water en een milde zeep worden gewassen, kunnen deze 5 tot 6 weken meegaan. Gebruik geen vochtinbrengende zeep of zeep die lotion of olie bevat.

Als Dermatix siliconengel na 4 à 5 minuten nog niet is opgedroogd heb je waarschijnlijk te veel aangebracht. Er is slechts een heel dun laagje Dermatix nodig. De overtollige gel kan voorzichtig met een tissue worden verwijderd.


Lees hier meer informatie hoe je Dermatix siliconengel kunt gebruiken.

Dermatix veroorzaakt zeer zelden roodheid.

Ja, Dermatix is geschikt voor alle leeftijden.

Dermatix kan worden gebruikt tijdens de zwangerschap.

Het is niet altijd mogelijk om een litteken ‘onzichtbaar' te maken. Dermatix kan de zichtbaarheid van littekens echter wel verminderen.

Dermatix is verkrijgbaar bij de apotheek en in onze webshop.

Voor het best mogelijke resultaat begin je snel mogelijk met de behandeling van het litteken. De kans op een litteken wordt hiermee verminderd. De behandeling kan gestart worden direct nadat een wond gesloten is en wanneer de hechtingen zijn verwijderd.


Lees hier alles over de behandeling van littekens met Dermatix.

Dermatix is geschikt voor hypertrofische littekens en keloïden die nog niet volledig uitgerijpt zijn.

Hoe jonger het litteken, hoe groter de kans is dat het litteken goed behandeld kan worden. Het beste resultaat wordt bereikt wanneer een litteken niet meer dan 2 jaar oud is. Oudere littekens zijn vaak al volledig uitgerijpt en daardoor moeilijker te behandelen.

De behandeling is afhankelijk van het litteken, maar is minimaal 2 maanden. Binnen 4 tot 5 weken zal de ontstekingsreactie afnemen. Voor een significante vermindering van de zichtbaarheid van het litteken is vaak een langere behandelingsduur nodig.

Het gebruik van Dermatix siliconengel na een ooglidcorrectie raden wij af. Dermatix siliconengel mag niet in aanraking worden gebracht met de slijmvliezen en mag niet te dicht worden aangebracht bij de ogen. U kunt het beste uw arts vragen wat in uw geval de beste (alternatieve) behandelmethode is.

De Dermatix siliconenpleister bevat inderdaad geen UV wering en beschermt derhalve niet tegen UV licht. We hebben geen Dermatix pleisters of lotions met UV bescherming.

Siliconentherapie is een behandeling op basis van siliconen, verkrijgbaar in de vorm van gel en pleisters. Het is een makkelijke behandeling die thuis kan worden toegepast. Het is effectief voor het voorkomen en behandelen van littekens. Het maakt littekens vlakker, zachter en minder zichtbaar. Daarnaast vermindert het de roodheid, pijn en jeuk van het litteken.

Een aantal klachten kan zich voordoen bij littekens.
De littekens kunnen pijnlijk zijn, jeuken en/of roodheid van de huid geven.
Daarnaast kan het litteken verhoogd zijn, of juist een "putje" maken in de huid.
Het littekenweefsel kan heel hard zijn, waardoor het trekt en bij gewrichten soms beperkingen kan geven bij het bewegen. Daarnaast kan het litteken donkerder of lichter worden dan de omliggende huid.

Een litteken is nooit helemaal te voorkomen. Echter, het is wel mogelijk littekenvorming zoveel mogelijk te beperken. Preventieve behandeling is daarbij essentieel. Met siliconentherapie kan preventieve behandeling worden ingezet. Voor het best mogelijke resultaat begin je snel mogelijk met de behandeling van het litteken. De kans op een litteken wordt hiermee verminderd. De behandeling kan gestart worden direct nadat een wond gesloten is en wanneer de hechtingen zijn verwijderd.


Lees hier alles over de behandeling van littekens met Dermatix.


 

Er is een aantal risicofactoren waar littekenvorming door kan worden beïnvloed:  • Leeftijd: jonge mensen hebben een grotere kans op de vorming van littekens dan oudere mensen

  • Genetische factoren: mensen met een donker huidtype hebben een grotere kans op een litteken.

Daarnaast kan iemand familiaire aanleg hebben voor het vormen van littekens.  • De plaats op het lichaam

  • De oorzaak van de wond

  • Wondinfecties of complicaties

Er zijn 5 verschillende soorten littekens.
Littekens tot ongeveer twee jaar oud, zijn vaak nog steeds actief aan het genezen. Deze littekens noemen we onrijpe littekens. Wanneer een litteken niet meer actief is, dan wordt het een rijp litteken genoemd. Daarnaast zijn drie andere soorten littekens te onderscheiden. Een atrofisch litteken is gewoonlijk een holte die lager ligt dan de omliggende huid. Een hypertrofisch litteken is meestal verhoogd, maar qua grootte gelijk aan de verwonding. Een keloïd is ook een verhoogd litteken, maar deze kan groter worden dan de oorspronkelijke verwonding.


Uitgebreide informatie over de 5 genoemde littekens vind je bij soorten littekens.

Staat je vraag er niet bij? Stel zelf een vraag